Proud to be Senior

Mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten zetten de rente steeds langer vast. De concurrentie maakt de 30-jaar vaste rente steeds lager.

Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt profiteren huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten. Koos in november 2016 nog 4,7 procent voor een rentevast periode van 30 jaar, inmiddels is dat 8 procent geworden. De voorkeur voor de 20 jaar vaste hypotheekrente daalde juist van 55 naar 45 procent van de nieuwe hypotheken. Het verschil tussen een 20 en 30 jaar vaste hypotheekrente is nu 0,11 procent.
Huizenkopers hebben goede argumenten om de hypotheekrente zo lang vast te zetten. De rente is historisch laag. Iemand met een modaal inkomen is bij een hypotheek van € 200.000 die hij 30 jaar vast zet maandelijks slechts 25 tot 35 euro per maand netto extra kwijt, ten opzichte van een hypotheekrente die 10 jaar vast staat.
De lage rente voor lange vaste hypotheekrente komt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Vooral pensioenfondsen en verzekeraars zijn een stuk actiever. Voor lage rente op de 5 of 10 jaar vaste rente moet je juist bij de banken zijn.

Nico van Scheijndel

1 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.