Proud to be Senior

De artsenorganisatie KNMG wijst de wet voltooid leven af. Ze vinden het zinvoller om te onderzoeken hoe het gevoel van zinloosheid kan worden aangepakt.

De artsenorganisatie KNMG ziet niets in de nieuwe wet die euthanasie bij een voltooid leven mogelijk moet maken. Sinds 2002 hebben we in Nederland de huidige euthanasiewet die op verzoek van de patiĆ«nt euthanasie plegen of hulp bij zelfdoding mogelijk maakt. Verdere uitbreiding van die wet hoeft in de ogen van de artsen niet. De artsen hebben principiĆ«le en praktische bezwaren tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om ook bij een voltooid leven euthanasie mogelijk maakt. Ze vrezen dat het leidt tot een uitholling van de huidige euthanasiepraktijk terwijl die nu zorgvuldig en transparant is. Bovendien is het nu ook al zo dat bij een stapeling van ouderdomsklachten en niet-medische problemen ook al voldaan kan zijn aan de eis van ‘uitzichtloos leiden’, stelt de KNMG.
Ondanks het feit dat in de nieuwe wet Voltooid leven geen arts betrokken is, vrezen de artsen dat ze toch, ongewenst, bij de procedure die tot euthanasie leidt, betrokken zullen worden. Bijvoorbeeld om verminderde wilsbekwaamheid, beginnende dementie, een te behandelen psychiatrische aandoening of andere medische aandoeningen uit te sluiten.
Iets anders waar de artsen voor waarschuwen is dat de nieuwe wet ook tot ongewenste effecten kan leiden. Ouderen kunnen door de nieuwe wet het gevoel krijgen overbodig te zijn of druk uit hun omgeving ervaren om er een einde aan te maken.
De KNMG pleit er voor om niet een nieuwe wet te maken, maar te onderzoeken hoe het gevoel van zinloosheid kan worden aangepakt. Het gaat om ‘complexe en tragische problematiek’ waarvoor geen eenvoudige oplossingen bestaan, stelt de KNMG.

Nico van Scheijndel

30 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.