Proud to be Senior

Naast de premie voor onze ziektekostenverzekeringen betalen we gemiddeld in Nederland ruim € 700 per jaar aan eigen betalingen.

De zorg is duur en wordt alleen maar duurder. Naast de gemiddeld € 5.000 aan jaarlijkse premie voor onze zorgverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen, betalen we gemiddeld ook nog een s € 711 per jaar aan eigen betalingen. Dat zijn onder andere betaalde eigen risico, eigen bijdragen en overige niet vergoede uitgaven aan gezondheid en zorg. Het bedrag kan per persoon sterk verschillen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanmorgen deze cijfers bekend. In totaal gaven we in Nederland 90,6 miljard euro aan zorg uit, daarvan 9,7 miljard zijn eigen betalingen. In 2015 gaven we iets minder uit aan eigen betalingen dan in 2014, maar wel 80 procent meer dan vijftien jaar geleden. Belangrijk daarbij is de invoering van het eigen risico in 2008 en de eigen bijdrage langdurige zorg in 2013.
Van de 9,7 miljard euro aan eigen betalingen ging 20 procent naar ziekenhuizen en specialisten, en 19 procent naar aanbieders van medicijnen. Andere groepen waar relatief veel eigen betalingen heen gaan zijn overige aanbieders, zoals tandartsen, hulpmiddelen, en de ouderenzorg, via de eigen bijdragen in de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Nico van Scheijndel

17 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.