Proud to be Senior

Het aantal ziekenhuisopnames in verband met medicijngebruik is ondanks grote inspanning niet gedaald, maar ten opzichte van 2008 juist met 25 procent gestegen.

In een gisteren door minister Schippers van Volksgezondheid gepresenteerd rapport blijkt, dat het aantal ziekenhuisopnames door medicijngebruik met een kwart is gestegen. Ondanks aanzienlijke inspanningen om ziekenhuisopnamen ten gevolgen van medicijngebruik te verminderen, is er toch een toename. In 2008 werden 39.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in verband met hun medicijngebruik. In 2013 is dat aantal opgelopen tot 49.000. Een echte oorzaak kunnen de onderzoekers niet aanwijzen, ze zoeken die vooral in de vergrijzing zelf. De onderzoekers stellen dat de helft van het aantal ziekenhuisopnames bij 65-plussers te vermijden zou zijn geweest. Bij de 65-minners is dat een kwart van de ziekenhuisopnames.
In een tweede studie blijkt dat er meer aan de hand is; er blijken grote verschillen tussen het voorschrijven van medicijnen tussen de verschillende huisartsenpraktijken. Deze studie concentreert zich op het fenomeen polyfarmacie, ofwel patiƫnten die vijf of meer soorten medicijnen gebruiken. Na een correctie van allerlei denkbare factoren varieert het aantal patiƫnten dat vijf of meer medicijnen gebruikt tussen de 12 en 20 procent per huisartsenpraktijk. De verschillen blijken niet te verklaren uit sociaal-economische factoren. De verklaring ligt bij de huisartsen zelf en ook bij specialisten, want die beginnen vaak met het voorschrijven van medicatie.

Nico van Scheijndel

2 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.