Proud to be Senior

Steeds meer 65-plussers op de weg

februari 22nd, 2017

Het aantal ouderen op de weg is in tien jaar tijd flink toegenomen, zij rijden ook meer kilometers en vaak een grijze auto.

In Nederland reden we met z’n allen 91 miljard kilometer met onze auto’s. Dat is 6 procent meer kilometers dan in 2005. Vooral 65-plussers maakten ten opzichte van 2005 68 procent meer kilometers: 14,2 miljard kilometer. Maar er zijn ook meer 65-plussers, tussen 2005 en 2015 nam het aantal 65-plussers met 32 procent toe. Deze gepensioneerden hebben ook vaker een auto: het autobezit steeg van 408 auto’s per duizend 65-plussers eind 2005 naar 521 auto’s per duizend eind 2015.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die deze cijfers vanmorgen publiceerde, zijn ouderen welvarender, mobieler, worden ze ouder en wonen ze langer zelfstandig. Die ontwikkeling blijft de komende jaren doorgaan. De ouderen van de toekomst zullen zich bovendien vaker, langer en verder verplaatsen dan eerdere generaties 65-plussers, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving.
De oudere automobilisten rijden ook vaak een grijze auto. Van de 65-plussers kiest 41 procent een grijze auto, en dan het liefst een Renault Megane Scenic, Toyota Yaris, Volkswagen Polo of Opel Agila.
Jongeren hebben volgens het CBS juist minder vaak een eigen auto. Dat komt onder meer omdat ze langer onderwijs volgen en op latere leeftijd een baan en een relatie hebben. Bovendien hebben ze minder geld, het ultieme settelen lijkt meer iets voor dertigers dan voor twintigers volgens het CBS.

Nico van Scheijndel

22 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.