Proud to be Senior

Geen slaapmedicatie voor ouderen

februari 20th, 2017

Door het gebruik van slaap medicatie belanden jaarlijks 7000 ouderen in het ziekenhuis. Hoogleraar Patricia van de Bemt raadt slaapmedicatie bij ouderen af.

In Nederland gebruiken 1,7 miljoen mensen een of meer slaapmiddelen. Dat lijkt aantrekkelijk om in te kunnen slapen of door te kunnen slapen. In de praktijk is dat effect beperkt en is de sufheid vaak de reden van valpartijen met jaarlijks 7000 opnamen van ouderen in ziekenhuizen tot gevolg. Het gebruik van slaapmiddelen neemt toe met de leeftijd. Ongeveer een kwart van alle gebruikers is 65 jaar en bijna 30 procent van de 80-plussers gebruikt slaapmiddelen.
Janet Bootsma, klinisch geriater van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, betwijfelt de effectiviteit van de pillen. Volgens haar verkorten de middelen de inslaapduur gemiddeld met slechts 15 tot 20 minuten, en wordt de slaapduur met 30 tot 50 minuten verlengd. Het effect neemt bovendien af naarmate je de medicijnen langer gebruikt.
“Bij personen van 65 jaar en ouder werd vaak geen rekening gehouden met de leeftijd, het gewicht of ziektestadium van de patiënt bij het kiezen van de dosering of frequentie van het geneesmiddel”, stellen de onderzoekers van het Erasmus MC. Dit komt vaak voor bij het voorschrijven van benzodiazepine bij oudere/fragiele patiënten. “Door dit middel kunnen zij versuft raken en vallen, waardoor zij vaak opgenomen werden voor een fractuur.” Beter geven artsen volgens Van de Bemt betere voorlichting over hoe je goed en lekker slaapt. Vooral lichaamsbeweging is daarbij van belang, als je moe bent slaap je beter en gemakkelijker in.

Nico van Scheijndel

20 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.