Proud to be Senior

Toch geen mantelzorgboete?

januari 24th, 2017

De korting die AOW’ers zouden krijgen, wanneer ze met een andere volwassene dan hun partner zouden samenwonen, raakt buiten beeld.

Met de kostendelersnorm, ook wel mantelzorgboete genoemd, wilde het huidige kabinet een bezuiniging binnen halen. De boete wordt opgelegd als je anders dan met je partner een woning deelt. Samen de kosten van het huishouden delen is goedkoper en dan kun je met minder AOW toe, was de redenering. Vooral ouders die al met hun kinderen samenwonen of gaan wonen hebben daar last van. Voor de bijstand is de maatregel al ingevoerd, voor AOW’ers nog niet ook al is de wet al in 2014 al door beide Kamers aangenomen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken kreeg veel tegengas uit de maatschappij en stelde de invoering van de kostendelersnorm voor AOW’ers keer op keer uit. Het huidige plan is om voor 1 januari 2019 een besluit over de invoering te nemen.
Het Centraal Planbureau gaat er bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s vanuit, dat de kostendelersnorm voor AOW’ers is af geserveerd. Partijen die de kostendelersnorm alsnog willen invoeren moeten dat in hun verkiezingsprogramma opnemen. De verwachting is dat weinig partijen dat zullen doen en dat het daarmee einde oefening voor de kostendelersnorm voor AOW’ers is.
Het niet doorgaan van de mantelzorgboete is vooral ingegeven door de angst dat mantelzorgers minder snel hun ouders in huis zullen nemen als ze daarvoor financieel gestraft worden. De boete zou daarmee haaks staan op het kabinetsbesluit on mensen te stimuleren voor hulpbehoevende familieleden te zorgen.

Nico van Scheijndel

24 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.