Proud to be Senior

Meer mensen bouwen meer AOW op

januari 13th, 2017

De verhoging van de AOW-leeftijd heeft tot gevolg dat veel mensen meer AOW opbouwen, vooral migranten.

Een volledige AOW bouw je op met jaarlijks 2 procent gedurende de 50 jaar voor de eerste AOW. Gemiddeld krijgt een Nederlander 94 procent AOW volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlanders die hun hele leven hier gewoond hebben halen 99 procent. AOW-gerechtigden die op latere leeftijd hier zijn komen wonen, halen nu gemiddeld 77 procent, in 2004 was dat gemiddeld 75 procent.
Er zijn grote verschillen tussen de AOW-gerechtigden die een migratie achtergrond hebben. Zo hebben Surinamers gemiddeld 91 procent AOW-opbouw, Turken en Marokkanen 88 procent en Antillianen en Arubanen gemiddeld 83 procent. De groep die onderaan de AOW-opbouw bungelt zijn de mensen die een niet-westerse achtergrond hebben. Zij hebben een gemiddelde AOW-opbouw van 65 procent.
Ten opzichte van 2004 is de gemiddelde AOW-opbouw van sommige groepen flink toegenomen. Het opbouwpercentage van personen met een Antilliaanse en Arubaanse achtergrond lag in 2015 zo’n 21 procent hoger dan in 2004. Mensen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond hadden in 2015 respectievelijk 12 en 13 procent meer opgebouwd dan toen.

Nico van Scheijndel

13 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.