Proud to be Senior

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid trekt 100 miljoen euro uit om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren.

Met een reeks maatregelen én met 100 miljoen euro extra moet de zorg in verpleeghuizen verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, dat met de extra maatregelen de lat voor goede kwaliteit van zorg en leven hoger wordt gelegd. Ook is nu voor iedereen duidelijk aan welke normen moet worden voldaan en waarop hij mag rekenen.
De maatregelen zijn concreet, zo moeten tijdens ‘intensieve zorgmomenten’ (zoals opstaan en naar bed gaan) twee zorgverleners aanwezig zijn. En gedurende de dag en avond is er altijd iemand in de huiskamer of de gemeenschappelijke ruimte om bewoners ‘de benodigde aandacht en nabijheid’ te bieden en toezicht te houden. Ook moet er tijdens iedere dagdienst en ook in het weekend, iemand aanwezig zijn die los van zorgtaken, aandacht kan besteden aan een zinvolle daginvulling. Maar een arts of verpleegkundige kan ook binnen 30 minuten ingrijpen als directe medische zorg nodig is.
Volgens Van Rijn zijn de maatregelen: “Een steun in de rug voor bewoners, hun naasten en de medewerkers van verpleeghuizen. Zij krijgen er extra collega’s bij voor het belangrijke, zware werk dat ze dag in dag uit doen. Meer medewerkers met meer tijd betekent meer aandacht voor onze ouderen. Daar doen we dit voor.”
De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt momenteel hoeveel het gaat kosten om alle maatregelen door te voeren. Van Rijn verwacht eind februari hier meer over te kunnen zeggen. Of hij dan nog de man is die de extra middelen op tafel moet leggen, of dat dit zijn opvolger is na de verkiezingen van 15 maart, is nog de vraag.

Nico van Scheijndel

16 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.