Proud to be Senior

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid gaat experimenteren met een vrijstelling van het eigen risico als patiënten naar een door de verzekeraar geselecteerd ziekenhuis gaan.

Vooralsnog krijgen alleen patiënten met artrose in de heup of knieën de keuze: geen eigen risico als ze naar een door de zorgverzekeraar geselecteerd ziekenhuis gaan. Dit jaar gaat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid experimenteren met deze vorm van zorgsturing.
Voordat het experiment startte heeft ze eerst haar verzekerden geraadpleegd en die bleken vierkant achter het idee te staan.
De verzekerden vinden keuzevrijheid heel belangrijk, zo bleek tijdens een klantenpaneldag. Naast keuzevrijheid hechten verzekerden ook veel waarde aan kwaliteit en vooral betaalbaarheid van zorg. Wel willen ze weten waarom de zorgverzekeraar voor een specifieke zorgverlener kiest. Bij de keuze van verzekerden voor een zorgverlener spelen het advies van de huisarts en ervaringen van andere mensen met zorgverleners een grote rol.
Uit ander onderzoek van de zorgverzekeraar waaraan 1700 verzekerden meededen, bleek dat patiënten het niet erg vinden om verder te reizen voor een behandeling, als de kwaliteit van het ziekenhuis beter is. Zelfs niet als dat de andere kant van het land is, bijvoorbeeld voor een knieoperatie.

Nico van Scheijndel

20 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.