Proud to be Senior

Het blijkt in de praktijk moeilijk om ondanks een wilsverklaring het leven actief te kunnen beƫindigen in een ver gevorderd stadium van dementie.

Artsen blijven terughoudend bij het bieden van euthanasie, wanneer iemand in een verder gevorderd stadium van dementie is. Ook al heeft iemand toen hij nog goed was, met zijn volle verstand aangegeven onder bepaalde omstandigheden niet verder te willen leven. En ook al hebben de ministers van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie aangegeven, dat de huidige euthanasiewet die mogelijkheid kent; toch blijft het moeilijk.
Het grootste probleem is volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), dat niet goed kan worden vastgesteld of de betrokkene uitzichtloos en ondragelijk lijdt. Die vaststelling is nodig voordat een arts volgens de richtlijnen kan overgaan tot euthanasie op verzoek van de betrokkene.
In 2012 stelden de artsenorganisatie KNMG eigen richtlijnen op die strenger zijn dan de wet. In 2015 kwamen de twee ministers met hun standpunt. Maar ondanks de ruimere uitleg ziet Kohnstamm geen groei van het aantal euthanasie gevallen bij verder gevorderde dementie. Tot nu toe zijn maar drie gevallen bekend.

Nico van Scheijndel

6 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.