Proud to be Senior

Vaker rijbewijskeuring

december 6th, 2016

Oudere chauffeurs moeten vaker dan nu het geval is gekeurd worden, zodat ze mee blijven kunnen in het verkeer. Dit omdat de achteruitgang bij ouderen ineens heel snel achteruit kan gaan.

Als het aan verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ligt worden chauffeurs van 75 jaar en ouder vaker gekeurd dan nu het geval is. Nu is er de verplichte rijbewijskeuring bij 75 jaar of ouder. Is een chauffeur goed gekeurd, dan mag hij weer vijf jaar de weg op. Volgens Tertoolen is dat te lang. “Bij ouderen kan de achteruitgang ineens heel snel gaan. Als jij 79 bent en je krijgt verlenging, mag je tot je 84ste rijden. In die tijd kun je best hard achteruit gaan.”
De verkeerspsycholoog pleit voor een maximale verlenging van twee jaar. De keuring moet dan bovendien minder theoretisch en meer praktisch zijn. Tertoolen heeft de cijfers mee. Voor mensen van 75 jaar en ouder is, volgens het CBS en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de kans op overlijden per afgelegde kilometer elf keer zo hoog als gemiddeld. Ook het percentage van de spookrijders in de periode 1983 tot 1998 was onder 70-plussers verreweg het hoogst. Van alle mensen die tegen het verkeer in reden, was 32 procent de 70 gepasseerd.

Nico van Scheijndel

6 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.