Proud to be Senior

Ouderen betalen teveel voor zorg

december 28th, 2016

Ouderen blijken jaarlijks honderden euro’s te kunnen besparen door zorgvuldiger hun zorgverzekeraar te kiezen.

Uit onderzoek onder 7000 ouderen door Independer is gebleken, dat veel ouderen honderden euro’s per jaar kunnen besparen op hun zorgverzekering. Die besparing is mogelijk omdat veel ouderen zaken extra verzekeren die echter of al gedekt zijn in de basisverzekering of slechts uit preventief oogpunt. Door de gegevens van ‘bewuste’ ouderen en ‘slapende’ ouderen te vergelijken blijkt dat de eerste groep gemiddeld € 102 per maand aan de zorgverzekering kwijt is en de laatste gemiddeld € 145. Het verschil is € 43 euro per maand ofwel een mogelijke besparing van € 516 per jaar in 2016. Nu de premies voor zorgverzekeringen stijgen in 2017 wordt de besparing door bewust te kiezen alleen maar groter.
´Slapende´ ouderen houden dezelfde verzekering terwijl hun zorgbehoeften veranderen. Vooral in de aanvullende verzekerringen zitten vaak zaken waarvan geen of weinig gebruik wordt gemaakt. Denk aan een uitgebreide tandartsverzekering, buitenlanddekking, anticonceptiemiddelen en alternatieve geneeswijzen. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen vaker kiezen voor preventief verzekeren van zaken die nog niet nodig zijn zoals uitgebreide fysiotherapie of tandartsverzekeringen. Ook zijn ouderen bang voor problemen die ontstaan bij het overstappen zoals ingewikkelde toelatingsprocedures, maar dat is tegenwoordig bijna nooit meer het geval.
Een andere veel gehoorde angst bij ouderen is, dat ze bij een nieuwe verzekering niet meer bij de arts van hun keuze terecht kunnen. Die angst is ongegrond, want de huisarts mag je bij iedere verzekering altijd zelf kiezen, alleen bij sommige budgetverzekeringen is de keuze van het ziekenhuis beperkt.
“Wij zien dat veel ouderen zich uit voorzorg uitgebreid bijverzekeren”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Vaak zijn ze bang voor kosten bij grote problemen, zoals een hartaanval of ambulancevervoer als je een heup breekt. Maar juist dat soort medisch noodzakelijke zorg wordt volledig vergoed uit de basisverzekering, net als bijna alle ziekenhuisopnames. Aanvulling hiervoor is onnodig.”

Nico van Scheijndel

28 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.