Proud to be Senior

Het internet wordt ook voor ouderen steeds belangrijker, vooral Facebook en app’en zijn populair, maar TV kijken via internet is meer iets voor jongeren (en hoger opgeleiden).

Het internet gebruik door 65-plussers groeit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek razendsnel. Gebruikte in 2005 slechts 43 procent van de 65-plussers dagelijks het internet, in 2014 is dat percentage onder 65- tot 75-jarigen gestegen naar 75 procent. Bovendien gaf 50 procent van de ondervraagden aan, dat ze twee of meer digitale apparaten (smartphone, tablet, laptop of PC) gebruiken voor toegang tot het internet. Ouderen vinden het belangrijk om onafhankelijk te blijven en het zelfstandig gebruik van internet draagt daar aan bij.
Onder ouderen is het gebruik van Facebook en de chatapplicatie op de smartphone populair. Ook wordt er regelmatig iets gekocht via het internet. Ruim 50 procent van de 65- tot 75-jarigen koopt wel eens iets online. Ook van de 75-plussers koopt een op de vijf wel eens via het internet: twee keer zoveel als het jaar ervoor. Als er niet gekocht wordt via het internet, dan is dat vaak om redenen van veiligheid en privacy.
Uit ander onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 65-plussers nog vooral lineair televisie kijken, dat wil zeggen de programmering van de televisie uit het programmaboekje volgen. Jongeren van 13 tot 19 jaar kijken voor 49 procent lineair. Zij kijken steeds vaker wanneer het ze uitkomt of als ze er zin in hebben. Niet alleen jongeren kijken televisie via het internet of als het hen uitkomt. Ook hoger opgeleiden kijken vaker niet-lineair dan lager opgeleiden.

Nico van Scheijndel

20 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.