Proud to be Senior

Door de regels van het passend toewijzen van woningen kan een kwart van de oudere woningzoekers met een laag inkomen geen geschikte woning vinden.

Sinds 1 januari van dit jaar mogen alleen mensen met een inkomen tot 22.100 voor alleenstaanden en € 30.150 voor gezinnen reageren op beschikbare huurwoningen tot € 586 ( wordt € 592,55 in 2017) huur per maand. Is het inkomen iets hoger, dan kom je niet meer voor een goedkope woning in aanmerking. Door deze nieuwe maatregel, waarmee het kabinet hoge huurtoeslag voor mensen met een laag inkomen wil voorkomen, lukt het veel ouderen niet om een geschikte woning te bemachtigen. Er komen jaarlijks ongeveer 11.000 geschikte woningen vrij, terwijl er 15.000 tot 20.000 woningen nodig zijn. Ouderen moeten hierdoor te lang in hun niet of nauwelijks aangepaste woning blijven wonen.
De minister van wonen, Stef Blok, is niet van plan de regels voor het toewijzen van goedkope huurwoningen te wijzigen. De minister wijst naar de woningbouwverenigingen die naar zijn mening meer woningen moeten bouwen.
Of dat bouwen tot de gewenste resultaten zal leiden is nog maar de vraag. Want juist nu worden de regels voor nieuwbouwwoningen aangepast. De regels worden soepeler zodat het vinden van een geschikte woning voor ouderen en mensen met een handicap nog moeilijker wordt. In de nieuwe regels worden de minimale afmetingen voor deuren en gangen geschrapt, waardoor mensen met een rolstoel minder gemakkelijk een geschikte woning kunnen vinden. Ook de nu nog verplichte berging wordt geschrapt en daarmee de stalling voor scootmobiel of rollator.

Nico van Scheijndel

12 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.