Proud to be Senior

De kosten die gemoeid zijn met de vergrijzing zijn voorlopig nog te dragen. De economische groei en de effecten van bezuinigingen doen voorlopig hun werk.

Kredietbeoordelaar S&P heeft in een rapport over de financiƫle huishouding van de Nederlandse staat geoordeeld, dat de kosten van de vergrijzing voorlopig nog te dragen zijn. Op de langere termijn moet er wel wat gebeuren, wil de staatsschuld niet veel te hoog worden. Nu heeft Nederland nog een AAA waardering. Wat inhoudt dat er geen enkele twijfel is over onze kredietwaardigheid. De waardering daalt naar het veel slechtere BBB als er op termijn niet wordt ingegrepen.
De robuuste economische groei en de effecten van eerdere bezuinigingen zorgen dat Nederland de kosten van de vergrijzing voorlopig nog kan dragen. Nu is het percentage Nederlanders dat werkt en zo extra inkomsten voor de staat genereert, nog 66 procent; dat daalt in 2050 naar 58 procent. Doordat het aantal niet-AOW-gerechtigden daalt ten opzichte van de wel-AOW-gerechtigden, nemen de kosten voor pensioenen en zorg (met name langdurige zorg) in de toekomst toe. Volgens S&P helpen kabinetsmaatregelen als het verhogen van de pensioenleeftijd, stimulering voor het in dienst nemen van ouderen en aanpassing van het pensioensysteem de uitgaven in bedwang te houden. Ook de economische groei geeft een steuntje in de rug.
Dat is voor nu, maar op langere termijn zal de staatsschuld die nu 61,1 procent van het bruto nationaal product is, groeien naar 193,1 procent. Grijpt Nederland wel in, dat neemt de staatschuld toe tot 83,1 procent.

Nico van Scheijndel

8 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.