Proud to be Senior

Gisterenavond presenteerde D66 Kamerlid Pia Dijkstra bij Nieuwsuur het initiatief wetsvoorstel Voltooid leven. De partij gaat het wetsvoorstel begin volgend jaar indienen.

Met het wetsvoorstel van D66 moet het mogelijk zijn om bij een voltooid leven hulp bij zelfdoding te krijgen. In het voorstel staan wel een aantal beperkingen. Zo moet de persoon die het leven wil beëindigden tenminste 75 jaar zijn en er moet sprake zijn van een duurzame, weloverwogen en intrinsieke doodswens. De doodswens moet door een speciaal opgeleide levenseindebegeleider worden beoordeeld en getoetst. Achteraf controleert een regionale beoordelingscommissie of alles volgens de regels is gegaan.
In Nieuwsuur reageerde Dijkstra ook op de kritiek op het wetsvoorstel die in de discussie klinkt. Zo liet Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, weten dat de wet geen oplossing mag zijn voor ouderen die geen goede zorg krijgen. Volgens Pia Dijkstra is het belangrijk dat ouderen een weloverwogen keuze maken zonder druk van buitenaf, vanwege eenzaamheid of omdat hij geen goede zorg zou krijgen.
De leeftijdsgrens van 75 jaar is volgens Dijkstar arbitrair, maar het is vooral om ouderen het “vooruitzicht te geven dat het mogelijk is om geholpen te worden”.

Nico van Scheijndel

19 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.