Proud to be Senior

Banken tegen ouderenmisbruik

december 15th, 2016

Nederlandse banken gaan onderzoeken hoe zij kunnen voorkomen dat ouderen het slachtoffer worden van financieel misbruik.

Jaarlijks zijn naar schatting ongeveer 30.000 ouderen het slachtoffer van financieel misbruik. Van de daders blijkt 85 procent familie te zijn. Om financieel misbruik te voorkomen is staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid deze week een campagne gestart die financieel misbruik uit de taboesfeer moet halen. Het gebeurt volgens de staatssecretaris vaak, dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen, die later de dader blijken te zijn. Het misbruik heeft vele gezichten. Een familielid die druk uitoefent om het testament in zijn voordeel te veranderen. Iemand die naast de boodschappen ook voor zichzelf wat spullen afrekent of de zoon of dochter die geld opneemt van de rekening van moeder of tante zonder toestemming.
De Nederlandse banken gaan nu ook beter hun best doen om financieel misbruik te voorkomen. Sommige banken hebben al seniorenadviseurs in dienst of geven tips om misbruik te voorkomen. Zo helpt een paslimiet of het openen van een zakgeldrekening. De banken gaan nu onderzoeken wat ze verder nog kunnen doen om misbruik te voorkomen.

Nico van Scheijndel

15 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.