Proud to be Senior

In Nederland verlenen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek twee miljoen mensen mantelzorg, een op de zeven van hen vindt de zorg erg zwaar.

In 2015 gaf 15 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder mantelzorg aan een bekende uit zijn of haar omgeving, zoals een partner, kind of vriend. Dit komt neer op ongeveer 2 miljoen mensen. Een mantelzorger biedt volgens de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tenminste acht uur hulp per week voor minimaal drie maanden.
De Mantelzorger biedt hulp aan een bekende uit zijn of haar omgeving, zoals een partner, kind of vriend, als deze persoon voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. De mantelzorg kan onder andere bestaan uit het doen van het huishouden, wassen en aankleden, gezelschap houden, vervoer of geldzaken regelen.
Het CBS heeft verder uitgesplitst wie mantelzorg bieden. De meeste mantelzorgers zijn 40 jaar of ouder en vaker vrouw dan man. Het merendeel van de mantelzorg wordt aan een familielid geboden (86 procent). De meeste mantelzorgers zijn te vinden in de leeftijd van 50 tot 74 jaar (22 procent). Gemiddeld biedt een mantelzorger 11 uur zorg per week. Vooral de mensen die ongeveer 28 uur mantelzorg per week verlenen (een op de zeven mantelzorgers) ervaren dat als erg zwaar.

Nico van Scheijndel

9 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.