Proud to be Senior

Uit onderzoek blijkt dat ouderen vaak worden opgenomen in een ziekenhuis zonder medische noodzaak. Ook de eerste hulp in ziekenhuizen zien meer ouderen die er eigenlijk niet horen.

De NOS heeft in samenwerking met 45 afdelingen Spoed Eisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen onderzoek gedaan naar ouderen die onterecht worden opgenomen of die daar zonder echte medische noodzaak verschijnen. Iets meer dan de helft van de deelnemende SEH’s (29 van de 55) bevestigt de stelling dat oudere patiënten worden opgenomen omdat er thuis geen of te weinig zorg is. Twaalf SEH’s spreken het tegen. In de twee weken dat de deelnemende ziekenhuizen een aparte registratie bijhielden voor het NOS-onderzoek, turfden 45 SEH’s in totaal 160 ziekenhuisopnames zonder strikt medische noodzaak. Die opnames zijn volgens de ziekenhuizen eigenlijk onnodig. Met de juiste ondersteuning en verzorging zouden die patiënten best thuis kunnen opknappen.
Ook zien veel SEH’s ouderen die er eigenlijk niet horen te zijn omdat hun problemen thuis opgelost zouden moeten kunnen worden. De deelnemende SEH’s zagen in twee weken tijd 341 van zulke gevallen. De SEH’s zien naar eigen zeggen meer ouderen dan op basis van de vergrijzing te verklaren is. Van de 35 deelnemende SEH’s zien 26 spoedposten een onevenredige toename, negen spreken die ontwikkeling tegen.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bevestigt het beeld dat uit het NOS-onderzoek naar voren komt. In een brief aan de Tweede Kamer schreef ze eerder over de toegenomen druk op de spoedeisende hulp. Dat resulteert soms in tijdelijke patiëntenstops op de SEH en het leidt tot geleur met patiënten langs SEH’s door ambulances. Bovendien raken verpleegafdelingen overvol en ontstaat een beddentekort. De NVZ hoopt dat de politiek meer geld beschikbaar stelt om dit probleem te lijf te gaan.
“Ziekenhuizen kunnen geen noodopvang zijn voor mensen of ouderen die nergens anders naartoe kunnen”, zegt NVZ-directeur Van der Starre. “Als je ergens iets weghaalt, moet je zorgen voor een goede nieuwe voorziening in de eerste lijn, zoals wijkverpleegkundigen. Maar het duurt allemaal veel te lang, waardoor de druk op ziekenhuizen toeneemt.”

Nico van Scheijndel

8 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.