Proud to be Senior

Het was de bedoeling dat de burgers van alle gemeenten vanaf 1 oktober dit jaar op woz-waardeloket.nl zouden kunnen nakijken wat de WOZ-waarde van hun pand én dat van de buren is, maar niets is minder waar.

Van de 390 gemeenten hebben slechts 94 de WOZ-waarde van de woningen in hun gemeenten openbaar gemaakt via woz-waardeloket.nl. Dat hadden vanaf 1 oktober jongstleden alle gemeenten moeten zijn. Met deze website (die al sinds 2013 bestaat) kunnen burgers de WOZ-waarde van hun eigen woning, die van hun buren of die van de toekomstige woning opzoeken. Gebruik maken van de website is kosteloos.
Het is niet zo dat de gemeenten die nog niet op wozwaardelokte.nl te vinden zijn de WOZ-waarde niet openbaar willen maken, maar zij doen dit met alternatieve sites zoals wozview.nl, watisdewozwaarde.nl, mijnwozwaarde.nl en knoop-woz.nl. Lukt het zelfs daar niet de WOZ-waarde te vinden, dan kan dat vaak via mijnoverheid.nl
Vereniging Eigen Huis spreekt er schande van dat dit niet tijdig is gebeurt en vindt dat ook gemeenten zich aan de wet moeten houden. De minister van Binnenlandse Zaken vindt ook dat alle gemeenten zich aan de regels moeten houden. Hij heeft de commissaris van de koning van Overijssel, Geert Jansen gevraagd om de gemeenten die hun woning nog niet bij de centrale website hebben aangemeld, dit binnen enkele maanden te laten doen.
De WOZ-waarde van een huis wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting, de erfbelasting en de belasting die waterschappen opleggen. Sinds 1 oktober 2015 speelt de WOZ-waarde van een woning ook een rol bij het tot stand komen van de huurprijs. Het taxatieverslag van de woningen is niet op wozwaardeloket.nl te vinden, maar is via mijnoverheid.nl beschikbaar. Op wozwaardelooket.nl is wel te vinden hoe de taxatie van woningen tot stand komt.

Nico van Scheijndel

11 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.