Proud to be Senior

Minister Dijsselbloem van Financiën is niet van plan om de hogere zorgpremie te gaan compenseren. Alleen de laagste inkomens krijgen een hogere zorgtoeslag.

Zorgverzekeraar DSW maakte onlangs bekend dat haar premie voor de basisverzekering volgend jaar met € 9,25 stijgt in plaats van de door minister Schippers begrootte € 3,50. Tijdens de Financiële beschouwingen gisteren in de Tweede Kamer eisten de oppositie compensatie van de minister van Financiën, maar kregen de deksel op hun neus. Alleen de laagste inkomens mogen rekenen op een hogere zorgtoeslag. De hogere en middeninkomens zullen de hogere kosten zelf moeten dragen.
De minister van Financiën wees er op dat in de afgelopen jaren de zorgpremie juist wat lager uitviel dan begroot. Komend jaar kan dat volgens de minister anders zijn. Dijsselbloem wees ook een greep in de kas van de verzekeraars af. De oppositiepartijen vinden het onverteerbaar dat zorgverzekeraars vier miljard extra reserves aanhouden dan ze door De Nederlandse bank verplicht zijn (zes miljard euro). De zorgverzekeraars zijn volgens de minister private partijen waar de overheid niet zomaar een greep in de kas kan doen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat er bij haar verwachte premiestijging van € 3,50 vanuit dat zorgverzekeraars hun reserves met € 1.500 miljoen verlagen. Dit komt voor alle zorgverzekeraars overeen met € 110 per premiebetaler. DSW bouwt haar reserves af met € 145 per premiebetaler.
Vooralsnog houdt de minister van Financiën de hoop levend dat DSW een uitzondering zal zijn en dat andere zorgverzekeraars de premie voor de basisverzekering minder zullen laten stijgen.

Nico van Scheijndel

6 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.