Proud to be Senior

De ministers Schippers en Van der Steur hebben de Tweede Kamer laten weten dat zij een nieuwe wet gaan uitwerken waarmee euthanasie bij een voltooid leven mogelijk wordt.

Met een zorgvuldig proces moet euthanasie in de toekomst mogelijk worden bij een voltooid leven. Hoe dat precies moet en kan willen de ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Justitie samen met verschillende organisaties gaan uitwerken. In een brief aan de Tweede Kamer geven de ministers alvast enige voorwaarden aan. Zo moet de stervenshulpverlener die het verzoek om het leven te beëindigen toetst, een medische achtergrond hebben en een speciale opleiding hebben gevolgd. Verder moeten er met de betrokkenen verschillende gesprekken zijn gevoerd om uit te sluiten dat er nog medische of psychologische oplossingen zijn. Ook individuele gesprekken met de mens die zegt een voltooid leven te hebben acht de minister noodzakelijk. Op die manier moet duidelijk worden dat er geen invloed van buitenaf is. Verder moet het proces duidelijk gedocumenteerd zijn.
Met de uitwerking van stervenshulp bij een voltooid leven reageren de ministers op het rapport ‘Voltooid leven’ dat eerder dit jaar onder leiding van Paul Schnabel tot stand kwam.
Schnabel en zijn medeonderzoekers kwamen in dit rapport tot de conclusie dat de Euthanasiewet niet hoeft te worden aangepast om hulp bij zelfdoding vanwege een niet-medische reden mogelijk te maken.
Schippers en Van der Steur geven aan dat zij ruimte zien om duidelijke voorwaarden en criteria op te stellen, zodat ouderen die klaar zijn met leven geholpen kunnen worden hun leven op een waardige wijze af te sluiten.
De ministers vinden bij hun voorstel de twee coalitiepartijen en D66 aan hun zijde. De Christelijke partijen en de SP zien niets in deze ontwikkeling. Het CDA is tegen een verruiming van de euthanasiewet bij voltooid leven. De ChristenUnie meent dat de wens van een voltooid leven een mythe is die mede onder invloed van de omgeving is ontstaan. De SGP noemt het voorstel een versterking van een negatief beeld van ouderen. De SP vreest ook de druk van buiten die maakt dat mensen zich wellicht teveel voelen voor onze samenleving.

Nico van Scheijndel

13 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.