Proud to be Senior

DNB wil aanpak hypotheken

oktober 5th, 2016

De president van De Nederlandse Bank , Klaas Knot, voorziet problemen bij oudere woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek.

De Nederlandsche Bank (DNB) vindt de huidige hypotheekregels nog niet streng genoeg en wil maatregelen. Het advies staat in het gisteren verschenen rapport Overzicht Financiële Stabiliteit. De totale waarde van de hypotheekschulden in Nederland bedraagt momentele € 650 miljard euro. Hiervan is 55 procent aflossingsvrij. Meer dan een kwart van de huizenbezitters lost zelfs helemaal niets af op de totale schuld. Klaas Knot roept deze huizenbezitters op om toch vooral wel te gaan aflossen, anders blijven ze na dertig jaar hypotheekrenteaftrek (of uiterlijk in 2031 als al voor 2001 hypotheekrente werd afgetrokken) met hogere lasten zitten. Als dan bovendien het inkomen daalt omdat deze huizenbezitters met pensioen gaan, wordt de hypotheek een moeilijk te dragen last.
Van de huizenbezitters van 40 jaar en jonger heeft 46 procent een hypotheek die hoger is dan de waarde van het huis. Wel staan er in totaal minder huizen ‘onder water’, 23 procent nu tegen 36 procent in 2013.
Andere adviezen van De Nederlandse Bank zijn om de hypotheekrenteaftrek verder te versoberen en de regels van de maximale lening nog strenger te maken zodat er meer eigen vermogen nodig is bij het verwerven van een eigen huis.

Nico van Scheijndel

5 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.