Proud to be Senior

Kopen is voor 55-plussers aantrekkelijker dan huren, het aantal afgesloten hypotheek nam in de eerste drie kwartalen van dit jaar dan ook flink toe.

Ten opzichte van huren wordt kopen steeds aantrekkelijker. De prijzen van koopwoningen zijn volgens de NVM de afgelopen twaalf maanden weliswaar met gemiddeld 7,4 procent gestegen. Maar de lage rente maakt kopen toch aantrekkelijker dan de huren. Want ook de huren zijn het afgelopen jaar flink gestegen en blijven dit met huurverhogingen doen, terwijl je met een eigen woning zekerder bent van je vaste lasten. Betaal je na de verkoop van de oude woning het grootste deel van de prijs van de nieuwe woning contant, dan woon je een stuk goedkoper dan de huurwoning waarbij je ook nog eens te maken krijgt met huurverhogingen.
Voor de Hypotheker die gisteren cijfers publiceerde van het aantal hypotheken per leeftijdscategorie is de trend duidelijk: 55-plussers domineren de koopmarkt. De 55-plussers sloten 14 procent meer hypotheken af in de eerste negen maanden van dit jaar. In de groep tot 35 jaar daalde die juist met 8 procent. De groep 35- tot 45-jarigen sloten 6 procent minder hypotheken af en de 45- tot 55-jarigen 1 procent minder. Opvallend is dat een vijfde van de 55-plussers koper nieuw is op de koopmarkt.
De belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal hypotheken onder de jongere huizenkopers zijn dat het maxime leenbedrag flink is gedaald en de huizenprijzen zijn gestegen. Het spaarpotje dat nodig is voor de kosten van de makelaar, notaris of verbouwing moet steeds royaler gevuld. Oudere huizenkopers hebben dat spaarpotje wel, jongeren vaak nog niet.
De hypotheker signaleert nog een andere trend, namelijk dat ouderen steeds vaker naar de stad trekken. Ouderen gaan kleiner wonen als de kinderen het huis uit zijn, maar dichter bij culturele voorzieningen. De prijzen van woningen stijgen in de stedelijke omgeving dan ook harder dan daarbuiten.

Nico van Scheijndel

7 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.