Proud to be Senior

Postzegel weer duurder

september 21st, 2016

PostNL kreeg gisteren toestemming om per 1 januari aanstaande de prijs van een postzegel opnieuw te verhogen. De prijs voor een brief is in tien jaar tijd verdubbeld.

Doordat er steeds minder brieven worden verstuurd en de staat toch een goed functionerend postsysteem in stand wil houden wordt het verzenden van een brief keer op keer duurder. In 2005 werden nog 20 miljoen brieven per dag besteld, op dit moment is dat nog maar de helft. In het tempo waarop het aantal verzonden brieven daalt, stijgt de prijs van een postzegel. Tien jaar geleden was de prijs voor een brief tot 20 gram nog 39 cent, per 1 januari 2017 zal deze naar verwachting 80 cent bedragen. Of de prijs van een postzegels per 1 januari 2017 inderdaad met 8 procent omhoog gaat, maakt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in oktober bekend. Postzegels met een 1 of 2 als waarde, behouden hun geldigheid. Eerder deze maand werd bekend dat PostNL de prijs van de decemberzegel van de ACM met een cent mag verhogen naar 64 cent voor het verzenden van decemberpost.
Overigens blijft Nederland met 80 cent nog steeds redelijk goedkoop, echt duur is een brief verzenden in Italië waar € 2,80 op een brief geplakt moet worden of Denemarken waar het tarief € 2,55 is. Het goedkoopste is het in Malta waar een brief verzenden slechts 26 cent kost.
Dat er steeds minder brieven verzonden worden heeft een beetje te maken met de concurrentie van andere postbezorgers, maar vooral door de toename van het elektronisch postverkeer: de e-mail.

Nico van Scheijndel

21 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.