Proud to be Senior

Ouderen willen vaccinatie

september 12th, 2016

Driekwart van de 60-plussers wil dat er een vaccinatieprogramma komt waardoor ze beter beschermt zijn tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest.

De Unie KBO schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van de 60-plussers een rijksvaccinatieprogramma wil. Er zou gevaccineerd moeten worden tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest. De genoemde infectieziekten veroorzaken al jaren op aanzienlijke schaal, vooral in de allerhoogste leeftijdsgroepen, ziekte, ziekenhuisopnamen en sterfte.
De Unie KBO vroeg duizenden ouderen hun voorkeuren. Uit dit onderzoek blijkt dat 40 procent van de ouderen een vaccinatie tegen gordelroos wil, 32 procent tegen kinkhoest en 45 procent wil beter beschermd zijn tegen longontsteking.
De Unie KBO wil dat de drie vaccinaties worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Met de brief aan de Tweede Kamer wil de ouderenbond de politiek aansporen actie te ondernemen. De Gezondheidsraad en het Zorginstituut Nederland adviseerden eerder negatief over het gordelroosvaccin omdat ze van mening verschilden over de effectiviteit.
In Frankrijk wordt naast de griepprik ook gevaccineerd tegen longontsteking omdat deze vaak in het verlengde ligt van griep. Dat zou volgens de bond ook in Nederland moeten, samen met de andere twee ziekten.

Nico van Scheijndel

12 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.