Proud to be Senior

Ouderen laten geld liggen

september 1st, 2016

Volgens de ouderenorganisatie Unie KBO laten veel kwetsbare ouderen geld liggen. Toeslagen worden bijvoorbeeld niet aangevraagd waardoor ouderen tot honderden euro’s per maand mis lopen.

De ouderenadviseurs en belastinghulpen van de ouderenbonden komen ze vaak tegen: ouderen die toeslagen niet aanvragen terwijl ze er wel recht op hebben. De regelingen zijn bedoeld voor kwetsbare ouderen met een klein inkomen, maar door er geen gebruik van te maken lopen de ouderen tientjes tot wel honderden euro’s per maand mis.
Het aanvragen van een toeslag is voor veel ouderen te ingewikkeld en daarom beginnen ze er niet eens aan. Bovendien verandert de regeling ieder jaar een klein beetje, zodat niet duidelijk is wat wel en niet kan. Daarnaast is er de angst dat onterecht ontvangen toeslag later weer terug moet worden betaald. Dit omdat de Belastingdienst eerst uitkeert en pas achteraf de juistheid van het bedrag controleert. Heb je dan teveel ontvangen, dan moet het teveel betaalde weer terug.
Ouderenbond Unie KBO ziet wel oplossingen voor het probleem. Die oplossing is tweeledig: wijs ouderen actiever op de toeslagen, schrap maatregelen die ouderen financieel kwetsbaarder maken en verhoog de ouderenkorting structureel. Het kabinet moet ervoor zorgen dat toeslagen beter onder de aandacht worden gebracht. De ouderenorganisaties willen daarbij graag helpen. En verhoog de ouderenkorting. Die wordt immers automatisch verrekend en kun je dus niet ‘mislopen’.
Ook de politiek erkent het probleem, CDA en SP pleiten er voor dat de Belastingdienst de toeslagen automatisch gaat verstrekken.

Nico van Scheijndel

1 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.