Proud to be Senior

Ouderen geen slechtere chauffeurs

september 8th, 2016

Uit onderzoek blijkt dat vooroordelen over ouderen en autorijden de prullenbak in kunnen. Ouderen rijden niet slechter dan jongeren, alleen onder druk gaan ze fouten maken.

Oudere chauffeurs rijden te langzaam, hebben geen reactievermogen, en vertonen onvoldoende anticiperend gedrag. Het zijn een paar vooroordelen die na onderzoek van de Charles Musselwhite van de Swansea University de prullenbak in kunnen. Musselwhite onderzocht het rijgedrag van verschillende leeftijdsgroepen en concludeert dat ouderen geen slechtere chauffeurs zijn. Jongeren tussen de 17 en 21 jaar blijken de grootste brokken piloten, ze zijn drie tot vier keer vaker betrokken bij een ongeval dan ouderen. Chauffeurs op leeftijd gaan meer fouten maken wanneer ze onder druk komen te staan, minder tijd krijgen om beslissingen te nemen. We moeten ouderen dan ook niet opjutten in het verkeer meent Musselwhite.
Dat ouderen langzaam en soms zelfs sloom rijden, is volgens Musselwhite logisch. De cognitieve vaardigheden van ouderen nemen af. Zo vinden ze het lastiger in te schatten hoe hard andere weggebruikers rijden en neemt de snelheid waarmee ze beslissingen nemen ook af. “Ouderen kunnen dan ook beter de weg op gaan als het wat rustiger op straat is”, adviseert de onderzoeker.
De onderzoeker keek ook naar hoe verschillende landen de verkeersveiligheid van ouderen proberen te beschermen. Er blijkt geen verschil tussen Europese landen waarin wel of geen rijvaardigheidstest op leeftijd moet worden gedaan. Zo’n test lijkt de onderzoeker nutteloos. Een leeftijdskeuring zoals in Nederland bij 75 jaar en ouder raadt hij wel aan.

Nico van Scheijndel

8 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.