Proud to be Senior

Meer fietsers verkeerslachtoffers

september 23rd, 2016

Het aantal verkeerslachtoffers neemt toe, bij jongeren vanwege het gebruik van de smartphone, bij ouderen door de elektrische fiets.

Een toenemend aantal ouderen raakt gewond bij ongevallen met de fiets. Een en ander blijkt uit onderzoek van het UMCG. Traumachirurg Poos zegt op de spoedeisende hulp heel veel fietsongevallen te zien. Bij ouderen lijkt de opkomst van de elektrische fiets vaker tot ongevallen te leiden. Bij ongelukken met de elektrische fiets is de gemiddelde leeftijd volgens het onderzoek 65 jaar, bij ongelukken met een gewone fiets is dat 40 jaar. Een reden waarom er meer fietsers een ongeluk krijgen heeft de traumachirurg wel: ” Het is natuurlijk een goede ontwikkeling dat ouderen langer blijven fietsen, maar de fietspaden zijn niet breder geworden en het is veel drukker, er zijn veel meer mensen op de weg”.
Bij jongeren ligt de reden van de ongevallen op een ander vlak: het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Jongeren hebben dan meer oog voor hun telefoon dan voor het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat bij fietsongelukken bij jongeren een op de vijf te wijten is aan het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Voor de jongeren startte het ministerie van Infrastructuur ondanks de campagne ‘Fiets op. Modus aan’. De campagne roept jongeren op om tijdens het fietsen offline te blijven.

Nico van Scheijndel

23 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.