Proud to be Senior

Huren wordt weer duurder

augustus 24th, 2016

De huren in de vrije sector stijgen harder dan de prijzen van koopwoningen. Vooral in de Randstad zijn de huren hoog, het laagst in Limburg en Overijssel.

Is de huur hoger dan € 710,68 per maand, dan huur je een vrije sector woning. De gemiddelde huur van een vrije sector woning stijgt de laatste jaren weer. De verhouding huur ten opzichte van woningprijzen kwam vorig jaar uit op 6,1 procent van de waarde van de woning. In 2009 was dit 5,4 procent. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector was in 2005 € 1325, door de crisis op de huizen markt is de huurprijs in de jaren daarna gezakt naar € 1.234 in 2009 en vorig jaar naar gemiddeld € 1.182. Vanaf 2013 stijgen de huren sneller dan de prijs van koopwoningen.
De huur is niet overal in Nederland gelijk. In Zuid-Holland (1.429 euro), Noord-Holland (1.373 euro) en Utrecht (1.107 euro) waren de huren toen het hoogst. De huren waren het laagst in Friesland (798 euro), Overijssel en Limburg (beiden 865 euro). Maar ook in de provincies zelf kunnen grote verschillen, een vergelijkbare woning in Amsterdam kan 70 procent hoger zijn dan elders in Noord-Holland. En een goed onderhouden woning kan een kwart duurder zijn dan een vergelijkbare woning in slechte staat.
Voorzitter van de NVM Ger Jaarsma vindt de stijging van de huren slecht nieuws voor de consument. Dit geldt met name voor inwoners van grote steden. De NVM deed samen met Ortec Finace onderzoek naar de huurprijzen in Nederland.
Uit het onderzoek van de NVM blijkt bovendien dat 28 van de aanstaande huurders onderhandelt over de huurprijs met als resultaat een verlaging van de huur met gemiddeld 4,6 procent.
Verhuurplatform Pararius maakte eerder bekend dat huren van 1200 euro geen uitzondering meer zijn. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

Nico van Scheijndel

24 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.