Proud to be Senior

Einde boeterente

augustus 15th, 2016

Door de invoering van nieuwe Europese regels mogen banken klanten die vervroegd hun hypotheek aflossen geen boeterente meer in rekening brengen, maar alleen de werkelijke kosten.

Nu nog hebben de meeste mensen een hypotheek waarop ze boetevrij 10 tot 20 procent van de hoofdsom boetevrij mogen aflossen. Los je meer af, dan rekent de bank een boeterente die doorgaans het verschil is tussen de oude en de nieuwe (lagere) rente. Voor veel mensen met een hypotheek met een hoge rente die nog lang vaststaat, is de boeterente een hindernis om gebruik te kunnen maken van de nu erg lage rente op hypotheken. Door recent ingevoerde nieuwe Europese regels mogen banken die boeterente niet meer in rekening brengen, maar alleen de directe kosten die ontstaan door de vervroegde aflossing.
Het CDA wil dat het kabinet zo snel mogelijk gedetailleerd in kaart brengt hoe de banken met de nieuwe regels omspringen. De Vereniging Eigen Huis bekijkt nu al hoe de grootste geldverstrekkers met de nieuwe regels omgaan. De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat de huidige regels voor de meeste mensen voldoende zijn.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft eerder in de Tweede Kamer gezegd dat hij de Autoriteit Financiële Markten zou vragen om regels voor banken op te stellen. Tot nu toe heeft de financiële waakhond dat nog niet gedaan. Zolang blijft controle op de nieuwe Europese richtlijn onduidelijk.
Nu is boetevrij aflossen van de hele hypotheek alleen mogelijk na verkoop van de woning waarop de hypotheek is gevestigd. Maar als volgend jaar de extra verhoogde eenmalige vrijstelling van € 100.000 weer mogelijk is, gaat een deel van dit bedrag op aan boeterente. Met de nieuwe Europese regels is dat te voorkomen.
Naast de regels over vervroegde aflossing bepalen de nieuwe Europese regels ook dat het aanbod van een nieuwe hypotheek voortaan meteen definitief is en niet voorlopig zoals nu vaak het geval is. Ook moeten hypotheekverstrekkers een informatieblad overleggen waarop helder alle kosten rondom de aflossing van een hypotheek staan.

Nico van Scheijndel

15 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.