Proud to be Senior

Veel ouderen die veel medicijnen gebruiken weten niet waarom ze die medicatie slikken. Slechts 15 procent kende het doel van alle voorgeschreven medicijnen.

De onderzoekers van de Maastricht University hebben onderzoek gedaan naar het medicijngebruik bij ouderen die veel medicijnen gebruiken. De conclusie is dat deze ouderen vaak niet weten waar ze hun medicijnen voor slikken, wat gevolgen heeft voor de therapietrouw.
Het onderzoek is gedaan onder 754 ouderen in Zuid-Limburg die gemiddeld negen verschillende medicijnen hebben voorgeschreven gekregen. Bovendien gebruikten ze een zelfhulpmiddel. Slechts 15 procent van de onderzochte groep wist van alle medicijnen waarvoor zij waren voorgeschreven. Bijna de helft wist dat van driekwart van de medicijnen.
Vooral 80-plussers en mannen weten weinig over de redenen van hun medicijngebruik. Ouderen die zelfstandig wonen met een partner scoorden beter in het onderzoek dan ouderen die alleen wonen. Ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, waren het minst goed geïnformeerd. Opleidingsniveau speelde geen rol bij de resultaten van het onderzoek.
Volgens de onderzoekers is goed op de hoogte zijn van het doel van medicijngebruik nodig om trouw de voorgeschreven medicatie te slikken. Ze pleiten er dan ook voor dat artsen, verpleegkundigen en apothekers duidelijk uitleggen waarom een medicijn is voorgeschreven. Eventueel moeten familieleden of verzorgenden van een patiënt daarbij betrokken worden.

Nico van Scheijndel

16 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.