Proud to be Senior

Ouderenzorg in gevaar

juli 4th, 2016

Volgens een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag publiceert presteren veel zorginstellingen onder de maat, zowel wat betreft zorg als financieel. Van Rijn neemt maatregelen.

Vandaag publiceert de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ) een rapport waaruit blijkt dat van de 150 onderzochte zorginstellingen er 38 niet goed presenteren en er bij 11 zelfs zeer grote zorgen zijn over de patiënt veiligheid. Het personeel in de slecht presterende instellingen is wel gemotiveerd en betrokken, maar heeft bijvoorbeeld onvoldoende kennis over de omgang met dementie. Daarnaast blijkt dat in de helft van de instellingen fouten niet gemeld worden of niet gebruikt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Naast de zorg zelf gaat het ook financieel slecht met de zorginstellingen. In 2015 maakt een op de vijf zorginstellingen verlies. Dat blijkt weer uit een analyse van 377 jaarverslagen van zorginstellingen door inkoopcoöperatie Intrakoop. Belangrijke reden voor het verlies lijkt de korting op de huishoudelijke hulp (min 40 procent) en dagbesteding (min 25 procent) die de gemeenten op hun budget voor de zorg kregen in 2015.
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid grijpt direct in op die plekken waar de IGZ de grootste zorgen heeft. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. Ondertussen blijven deze instellingen onder permanent toezicht staan.
Daarnaast wil de staatssecretaris dat de zorg transparanter wordt en dat ouderen en hun familie een weloverwogen keuze kunnen maken over waar zij hun laatste jaren doorbrengen. Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met oudere en familie, het sturen op kwaliteit en de deskundigheid van het personeel. De informatie zal gepubliceerd worden op kiesbeter.nl en zorgkaartnederland.nl.
Ondertussen gaat een bezuiniging op de ouderenzorg van 500 miljoen niet door en investeert de staatsecretaris 200 miljoen in de verpleeghuiszorg.

Nico van Scheijndel

4 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.