Proud to be Senior

Staatssecretaris Dekker van Media wil van het verplichte televisiezenderpakket van 30 zenders af. Er moet meer vrijheid komen zodat ook minder zenders mogelijk zijn en televisiekijken goedkoper wordt.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Dekker van Media zijn plan aangekondigd om televisiekijken flexibeler te maken. De staatssecretaris wil het verplichte aantal zenders van 30 uit de wet schrappen. Door die wijziging kan er gekozen worden voor minder televisiekanalen waardoor de prijs zal dalen. Als het plan van Dekker doorgaat daalt het aantal zenders tot acht. NPO 1, 2, 3, drie Vlaamse zenders en één lokale en één regionale zender zullen dan nog verplicht zijn. Andere zenders kunnen gebruikers zelf kiezen.
Uit onderzoek van het Commissariaat van de Media bleek dat van de tv-kijkers 63 procent zelf het zenderpakket wil samenstellen. Dit omdat het vooral tot een goedkoper abonnement zal leiden. De staatssecretaris meent dat consumenten noch marktpartijen gebaat zijn bij de huidige regeling. ‘Daarom is het mijn inzet om de wettelijke verplichting van een standaardpakket los te laten, zodat de markt vrij baan krijgt om in te spelen op de behoefte van de consument”. Sander Dekker neemt na de evaluatie van de omroepdistributiewet later dit jaar een definitief besluit over het zenderpakket.
De kabelaars die de zenderpakketten aanbieden denken niet dat het zo’n vaart zal lopen. “We denken niet dat het aanbod heel snel zal veranderen”, zegt een woordvoerder van de kabelbedrijven. “Zenders zitten graag in pakketten met een groot bereik vanwege de advertentie-inkomsten”. Ook vragen de kabbelaars zich af of het echt goedkoper gaat worden. “Nu worden de kosten verdeeld over een grote groep mensen met een groot pakket. Als minder mensen voor een zender kiezen is het duurder om die zender aan te bieden en wordt de zender dus duurder”.

Nico van Scheijndel

14 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.