Proud to be Senior

In het debat over de inkomensafhankelijke huurverhoging heeft minister Blok van Wonen aangegeven dat het aantal scheefwoners wel afneemt, maar niet door de extra huurverhoging.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de inkomensafhankelijke huurverhoging en de evaluatie daarvan. Minister Blok van Wonen heeft aangegeven dat het aantal scheefwoners, mensen met een te hoog inkomen ten opzichte van de huur, wel daalt, maar niet door de inkomensafhankelijke huurverhoging. De daling van het aantal scheefwoners komt volgens de minister eerder doordat de toewijzingseisen voor een woning in de sociale sector strenger zijn geworden.
Uit het onderzoek naar de effecten van de inkomensafhankelijke huurverhoging blijkt dat de helft van de huurders de afgelopen jaren te maken heeft gehad met de extra huurverhoging door de hoogte van het inkomen. Maar die hogere huur heeft hen niet doen verhuizen naar een woning in de vrije sector of een koopwoning. Wel groeit de ontevredenheid over het sociale huurhuis in combinatie met de prijs. Volgens verhuurders èn huurders is de stimulans van de huurverhogingen voor huurders nog onvoldoende om daadwerkelijk door te stromen. Er lijkt ook te weinig aanbod te zijn van andere enigszins betaalbare huizen.
Een andere handicap voor het kunnen doorstromen is dat voor koopwoningen het inkomen en spaargeld onvoldoende zijn voor een hypotheek voor de aan te kopen woning. Huren in de vrije sector wordt juist bemoeilijkt doordat verhuurders vaak vier keer de maandhuur als inkomen eisen.

Nico van Scheijndel

6 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.