Proud to be Senior

De VVD heeft uitgezocht dat in veel gemeenten eigenaren van woningen wel en huurders niet worden aangeslagen voor het riool. De partij wil dat met een wetsvoorstel veranderen.

Uit onderzoek van de VVD blijkt dat in 106 van de 390 gemeenten eigenaren van woningen wel, maar huurders geen heffing rioolrecht betalen. In nog eens 87 gemeenten betalen beide wel rioolrecht, maar eigenaren meer dan huurders. De VVD vindt dat oneerlijk en wil met een wetswijziging bewerkstelligen dat hier verandering in komt, omdat huurders net zoveel belang hebben bij een goed werkend riool als dat eigenaren van woningen dat hebben.
De VVD waarschuwt wel dat huiseigenaren straks niet minder rioolrecht gaan betalen. De totale opbrengst van de rioolheffing gaat door het wetsvoorstel van de VVD niet veranderen. Wel zullen verhuurders minder geld kwijt zijn aan rioolrecht, omdat hun huurders direct door de gemeenten zullen worden aangeslagen.
Naast de aanpassing van de rioolheffing wil de VVD ook, dat de bekostiging van het ophalen van huisvuil eerlijker over zowel huurders als eigenaren wordt verdeeld. Huurders en woningbezitters betalen hieraan in principe evenveel mee, maar in menig gemeente is de opbrengst van de afvalstoffenheffing bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken. Gemeenten passen dan het tekort aan uit de algemene middelen, zodat huiseigenaren indirect via de onroerend zaak belasting (ozb) extra bijdragen aan de vuilophaling. De VVD vindt dat de afvalstoffenheffing voor tenminste 80 procent kostendekkend moet zijn.
De VVD vindt voor haar plannen een meerderheid in de Tweede Kamer. De Woonbond kan zich minder goed vinden in de plannen van de VVD. Verhuurders brengen de rioolrechten volgens de bond al via de huur aan de huurders in rekening. Huurders betalen dus indirect al lang mee aan het riool.

Nico van Scheijndel

20 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.