Proud to be Senior

Doordat ze de boetes niet meer kunnen betalen belanden steeds meer 50- en 60-plussers in de cel. Vorig jaar al 1300 ouderen.

Het aantal 50- en 60-plussers dat in de gevangenis belandt neemt snel toe, de laatst vier jaar zelfs met 8 en 9 procent naar 1300 in 2014. Het niet meer kunnen betalen van de boetes is een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal ouderen dat (meestal maar een paar dagen) moet brommen. De cijfers zijn afkomstig van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat vooral om 50- en 60-plussers die hun verkeersboete niet meer kunnen betalen.
Volgens criminoloog Henk Ferwerda heeft het te maken met armoede. “De draagkracht van veel mensen, zeker die van ouderen, is gekrompen. Daarmee neemt dus ook de onwil of onmacht toe om boetes te betalen”, zegt hij. “We zagen gevallen waarbij het enorm optelt en de oudere het op celstraf laat aankomen.”
Ouderenorganisatie Unie KBO herkent het armoedeargument. Volgens deze organisatie heerst er veel stille armoede onder ouderen. De hogere belastingen en het schrappen van toeslagen raakt ouderen hard, volgens de Unie KBO.
Het aantal ouderen in de gevangenis is nog wel een minderheid op het totaal aantal gevangenen van gemiddeld 10.000.

Nico van Scheijndel

30 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.