Proud to be Senior

Uit het derde KBO Veiligheidsonderzoek blijkt dat ouderen zich veilig voelen in hun woonomgeving. Daar doen ze ook van alles aan inclusief technische snufjes.

Om zich veilig te voelen in hun woonomgeving leveren zeven op de tien ouderen graag een stukje privacy in. Door gebruik te maken van allerhande technische snufjes (zelfs met enig Big Brother-gehalte) kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen; 40 procent van de ouderen doet dat. Zij hebben een videocamera bij de voordeur, een alarminstallatie die in contact staat met een meldkamer, buitenverlichting met infraroodsensoren of doen mee aan de buurtwhatsapp. Maar ook de ouderwetse maatregelen doen het nog steeds goed. Zo sluit 60 procent van de ouderen alles af in huis, zijn ze alert op vreemde zaken en houden ze als de buren op vakantie gaan de boel in de gaten.
Ouderen geven hun gevoel van veiligheid een 8,1 in het KBO-onderzoek. Dit cijfer daalt als ze ’s avonds in het donker naar buiten gaan naar 7,4. Overdag voelen ouderen zich onveilig door hangjongeren, als het stil is op straat of door de angst dat er zomaar iets kan gebeuren. Het veilige gevoel is ook kleiner geworden door de terroristische aanslagen van de afgelopen tijd. Terrorisme baart de ouderen de meeste zorgen (38 procent), gevolgd door de grotere kloof tussen arm en rijk (20 procent) en criminaliteit en het milieu (10 procent).
De conclusie die de Unie KBO trekt uit het recente veiligheidsonderzoek is dat ouderen zich in 2016 veiliger voelen in hun woonomgeving dan in voorgaande jaren.

Nico van Scheijndel
11 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.