Proud to be Senior

De Rechtbank Den Haag wil geen uitspraak doen in kort geding dat de Woonbond heeft aangespannen. Volgens minister Blok gaan de huren van rijke huurders ook dit jaar gewoon weer extra omhoog.

De Woonbond wilde met een kortgeding de extra huurverhoging voor rijke huurders per 1 juli 2016 tegenhouden. De rechtbank in Den Haag oordeelde echter dat de civiele rechtbank geen oordeel moet vellen over het handelen van een bestuursorgaan en geeft aan dat de zaak beter voorgelegd kan worden aan de bestuursrechter. De Woonbond vindt die voorbereidende werkzaamheden onrechtmatig, omdat de Raad van State onlangs oordeelde dat niet expliciet in de wet is opgenomen dat de Belastingdienst bevoegd is om deze gegevens te verstrekken.
De Woonbond vindt het jammer dat de rechter zich niet inhoudelijk over de zaak heeft uitgesproken. In 2014 en 2012 deed de civiele rechtbank wel uitspraken over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Zo oordeelde de civiele rechter in 2012 nog dat de Belastingdienst inkomensgegevens ten onrechte had verstrekt, waarna alle gegevens vernietigd moesten worden en de inkomensafhankelijke huurverhoging dat jaar niet doorging.
Ondertussen bereid de Woonbond een collectieve zaak voor om eerdere inkopmensafhankelijke huurverhogingen terug te draaien. Die zaak komt er, omdat de Raad van State eerder dit jaar oordeelde, dat de wet niet voorziet in het doorgeven van inkomensgegevens van de Belastingdienst aan verhuurders. De Woonbond wil dat de huurverhoging gebaseerd op onrechtmatig verstrekte gegevens wordt teruggedraaid. Het zou volgens de bond om honderdduizenden huishoudens gaan en ongeveer 300 miljoen teveel betaalde huur.
Minister Blok van Wonen wil echter van geen wijken weten en bereid opnieuw een extra huurverhoging voor huurders met een inkomen van bruto € 34.678 per jaar voor. Schikken met de Woonbond wil hij ook niet, want volgens hem hebben huurders geen schade geleden. Minister Blok stelt dat het niet gaat om of de huurverhoging al of niet terecht is, maar of de Belastingdienst de gegevens had mogen doorgeven. Dat gegeven zou geen invloed hebben op de huurverhogingen. Ondertussen heeft de minister al wel twee wetsvoorstellen ingediend die de Belastingdienst wel het recht moeten geven om gegevens uit te wisselen.
Huurders moeten voor 1 mei van hun verhuurder horen of en met hoeveel de huur per 1 juli zal stijgen.

Nico van Scheijndel

5 april 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.