Proud to be Senior

Reisaanbieders gaan naast hun reizen ook tonen wat de milieuschade van de geboekte reis is of welke vorm van vervoer de minste milieuschade oplevert.

Reisbureaus gaan vanaf dit najaar op hun websites en in hun brochures een berekening toevoegen van de hoeveelheid milieuschade van de geboekte reis. Reisbrancheorganisatie ANVR onderzoekt momenteel hoe de beschikbare informatie zo effectief mogelijk kan worden gebruikt. Het nieuwe rekenmodel wordt samen ontwikkeld met het centrum voor duurzaam toerisme en transport NHTV hoger onderwijs, de Hogeschool Zeeland en een tiental touroperators. Bij het berekenen van de milieuschade houdt het rekenmodel rekening met de reis en de accommodatie.
Een betrouwbare calculator zal kunnen laten zien wat het verschil is van het klimaateffect bij vakantiereizen die op het eerste gezicht weinig van elkaar verschillen. Bij vakanties in Europa zal in een oogopslag te zien zijn welke manier van vervoer het minste klimaatschade aanricht. Volgens de ANVR kunnen consumenten zo ‘een verantwoorde keuze maken.’
Het klimaateffect van de vakantiereis wordt vastgesteld met een nieuw rekenmodel, dat orde moet scheppen in de huidige chaos van rekenmethoden van luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van klimaatcompensatie. ‘Soms zit er een factor tien verschil in die uitkomsten; daar zijn we erg van geschrokken’, zegt lector duurzaam toerisme Paul Peeters van het centrum voor duurzaam toerisme en transport NHTV hoger onderwijs in Breda.

Nico van Scheijndel

12 april 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.