Proud to be Senior

Veel ouderen die thuiszorg ontvangen zijn ondervoed of lopen het risico op ondervoeding met alle gevolgen van dien.

Volgens het promotieonderzoek van Canan Ziylan, is een op de drie ouderen die thuiszorg krijgen ondervoed of lopen het risico ondervoed te raken. Bij gezonde zelfstandig wonende ouderen is dat een op de tien. Ziylan deed haar promotieonderzoek bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Het viel de promovenda op dat ondanks het feit, dat er best veel richtlijnen zijn rondom het signaleren van ondervoeding er met die richtlijnen in de praktijk weinig mee wordt gedaan. Verzorgenden onderschatten volgens Ziylan ondervoeding en de gevolgen ervan. Wat ze vooral van verzorgenden en huisartsen hoorde was: “Wij doen daar eigenlijk niks mee.” En: “Is dit dan zo’n groot probleem in Nederland?”.
Maar het is een groot probleem, want ondervoeding heeft vooral grote gevolgen voor de spieren, die minder worden. Daardoor wordt het valrisico groter, omdat ouderen dan minder stabiel kunnen staan en lopen. Daarnaast leidt het ook tot een slechtere kwaliteit van leven, langer ziekenhuisverblijf, slechter herstel van ziekte, sneller ziek worden en vervroegde opnames in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. “Voeding is je benzine, als je daarvan te weinig binnenkrijgt, gaat het lichaam op alle vlakken harder achteruit”.
Verzorgenden en de mensen rondom een persoon die thuiszorg ontvangt, moeten de signalen beter leren herkennen. Wanneer iemand moeizaam uit zijn stoel komt kan dat volgens Ziynan als een teken van ondervoeding zijn. Goede voorlichting aan ouderen geven, scheelt volgens de promovenda ook een hoop. Ouderen hebben veel eiwitten nodig, zoals kaas, vlees, noten, of een gekookt ei. Ouderen kunnen snel zeggen: “Maar ik mag niet elke dag een gekookt ei van de dokter.” Dat is inmiddels achterhaald: de mogelijke nadelen van dagelijks een ei eten, wegen niet op tegen de vele voordelen. Er is dus niks mis met dagelijks een ei.

Nico van Scheijndel

30 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.