Proud to be Senior

In de nabije toekomst zal er een groot te kort zijn aan geschikte seniorenwoningen, maar slechts een kleine meerderheid van de gemeenten weet hoeveel.

Uit een onderzoek dat ouderenorganisatie ANBO heeft laten uitvoeren, blijkt dat gemeenten te weinig zicht hebben op het aantal geschikte seniorenwoningen. Ongeveer 55 procent van de Nederlandse gemeenten weet hoeveel woningen nu al geschikt zijn voor senioren. Het minst vaak hebben gemeenten zicht op woningen, die relatief eenvoudig aangepast kunnen worden voor mensen met een beperking. Ruim 40 procent van de gemeenten zegt niet te weten hoe groot het probleem in 2020 zal zijn.
Een groeiend aantal gemeenten voorziet over een paar jaar problemen. Dat speelt met name in dorpen en steden tot 100.000 inwoners. Juist daar wonen de meeste ouderen. De ANBO schat dat het tekort aan geschikte seniorenwoningen nu 60.000 is en verdrievoudigd over 10 jaar. De snelste en goedkoopste manier om het tekort aan geschikte senioren woningen aan te pakken is volgens de ANBO om bestaande leegstaande panden om te bouwen en het aanpassen ven bestaande woningen met trapliften, beugels in de badkamer en bredere deuren en doorgangen voor het gebruik van rolstoelen.
Het onderzoek van de ANBO is uitgevoerd door Ipso Facto, het onderzoek wordt iedere vier jaar herhaald. Aan het onderzoek deden dit keer 114 van de 390 gemeenten mee.

Nico van Scheijndel

29 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.