Proud to be Senior

Snelle e-bike wordt brommer

maart 25th, 2016

Het kabinet heeft volgens ingewijden besloten dat de snelle e-racebike vanaf 2017 een bromfietsplaatje krijgt, andere regels worden nog ontwikkeld.

Vanaf 2017 moeten snelle e-racefietsen een bromfietsplaatje hebben. De bestuurder hoeft geen integraalhelm te dragen, maar mag volstaan met een sportievere helm die lichter en ventilerender is. Het kabinet zou volgens ingewijden tot dit besluit zijn gekomen. Nog niet is besloten of de snelle elektrische fiets net als brommers overal op de rijbaan moet. Minister Schultz gaat gemeenten vragen te onderzoeken hoe dit het beste geregeld kan worden.
Ingenieursbureau Grontmij die onderzoek deed naar het gebruik van de e-racebike op de openbare weg wordt de maximum snelheid bijna nooit gehaald en al helemaal niet binnen de bebouwde kom.
Volgens verkeersexperts is het vanuit oogpunt van veiligheid van belang dat snelle elektrische fietsen aan regels worden gebonden. Ook moet er geïnvesteerd worden in methoden die er voor zorgen dat de e-racebike wordt waargenomen door het andere verkeer. Dat lijkt geen overbodige luxe, want naar verwachting zullen de komende jaren voor het eerst sinds 1961 meer dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers vallen in het verkeer dan onder automobilisten. En dat komt voornamelijk door de populariteit van de e-bike.

Nico van Scheijndel

25 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.