Proud to be Senior

Rood staan blijft duur

maart 22nd, 2016

Rood staan op je betaalrekening is nog steeds erg duur, terwijl geld lenen voor banken nog nooit zo goedkoop was. Volgens de SNS komt dat omdat rood staan voor de bank een risicovolle lening is.

Het Financieel Dagblad onderzocht hoe hoog de rente is die banken rekenen voor rood staan op een betaalrekening. Die rente blijkt nog steeds tussen de 9 en 14 procent te bedragen. Ondanks de rente van 0 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) aan banken vraagt als ze bij de ECB geld willen lenen. En ondanks de extreem lage spaarrente is de rente die banken rekenen op rood staan, niet of nauwelijks gedaald. De Rabobank heeft de rente voor rood staan zelfs nog wat verhoogd.
De SNS Bank reageerde bij BNR op het bericht van het Financieel Dagblad door te stellen dat rood staan voor de bank een risicovolle lening is die de bank geld kost. Bovendien zo stelt de SNS betaal je over de eerste drie dagen rood staan niets, pas na drie dagen betaal je 11 procent.
Ook de ING bijt van zich af en geeft aan dat rood staan voor de bank kosten met zich meebrengt: operationele kosten en risicokosten. Bovendien is de hoge rente een manier om langdurig en onnodig rood staan tegen te gaan.
De Consumentenbond en de politiek vinden dat de rente die banken rekenen voor rood staan naar beneden moet. PvdA-Kamerlid Nijboer spreekt zelfs van woekerrente. Voor hem klinkt de hoge rente die banken rekenen als een verdienmodel. Volgens hem kan het niet de bedoeling zijn dat rood staan op die manier wordt gebruikt.

Nico van Scheijndel

22 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.