Proud to be Senior

Volgens het Centraal Planbureau gaat de koopkracht van ouderen volgend jaar gemiddeld 1,3 procent achteruit.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) presenteerde gisteren haar visie op de economie van 2016 en 2017. Onderdeel van die visie is de koopkrachtontwikkeling en die ziet er voor ouderen weer niet goed uit. Het CPB verwacht dat werkenden er volgend jaar gemiddeld 0,6 procent op vooruit gaan, maar huishoudens met een laag inkomen, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zien hun koopkracht dalen. Ouderen met gemiddeld 1,3 procent.
De daling van het inkomen komt volgens het CPB door de verlaging van de algemene heffingskorting, de beperking van de zorg- en huurtoeslag en het verlagen van de ouderenkorting voor inkomens van € 36.000 of minder bruto per jaar. Daar kan nog bijkomen dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen zo slecht is dat korten op de pensioenen ondertussen reëel geacht mag worden.
De directeur van de ouderenbond ANBO roept de politiek op iets aan het koopkrachtverlies te doen. “De cijfers passen in een lange reeks, want gepensioneerden hebben al sinds het begin van de crisis ingeleverd. Het koopkrachtgat tussen werkenden en pensioneerden wordt steeds groter. Dat is onaanvaardbaar. De politiek kan dit niet negeren. Het kabinetsbeleid moet op dit punt echt bijgesteld.”

Nico van Scheijndel

8 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.