Proud to be Senior

De brandveiligheid van ouderenwoningen en andere hulpbehoevenden moet beter. De Tweede Kamer wil dat er een APK voor seniorenwoningen komt.

Eerder deze week trok de brandweer aan de bel omdat de brandveiligheid van veel ouderenwoningen niet goed is geregeld. In januari waarschuwde het Instituut voor Fysieke Veiligheid al dat bij ongewijzigd beleid het aantal branddoden onder ouderen de komende jaren zal verdubbelen. Minister Blok van Wonen meldde de Kamer, dat veel ouderenwoningen niet goed beveiligd zijn tegen brand. Door fysieke en mentale beperkingen lopen veel ouderen bij brand meer gevaar.
Alle signalen leiden er bij de Tweede Kamerleden toe, dat zij een APK willen voor seniorenwoningen. Zo zou onder andere regelmatig moeten worden gecontroleerd of alle rookmelders nog werken en of er bij brand vluchtroutes zijn. Die regelmatige controle moet er toe leiden dat er minder branddoden onder ouderen vallen; dat wonen veiliger is. De Tweede Kamer wil dan ook concrete maatregelen van de minister.
Minister Blok is het met de Kamer eens dat er wat moet gebeuren, maar zoekt het vooralsnog vooral in bewustwording. Een regelmatige check ziet hij wel zitten, maar verplichten wil hij niets. Hij gaat de brandveiligheid in ieder geval met de gemeenten bespreken, want uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor het toezicht.

Nico van Scheijndel

18 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.