Proud to be Senior

Gelovigen minder gelovig

maart 14th, 2016

Het geloof verdwijnt langzaam maar zeker uit de samenleving, nog maar 14 procent van de Nederlanders zegt in God te geloven.

Het televisieprogramma Kruispunt van de KRO heeft voor de vijfde keer sinds 1966 onderzocht hoe gelovig de Nederlander is. De conclusie van het onderzoek onder 2100 mensen is, dat we in Nederland steeds minder geloven en dat nog gelovige mensen steeds minder geloven wat de kerk voorschrijft. Volgens het onderzoek gelooft nog maar 14 procent van de Nederlanders in God en komt 82 procent nooit of bijna nooit meer in de kerk. Opvallend is dat 13 procent van de katholieken nog maar gelooft in de hemel, minder dan de helft gelooft dat Jezus de zoon van God is. Bij de protestanten liggen die percentages hoger.
Van de Nederlanders noemt 25 procent zich nog christelijk. Volgens het onderzoek zegt 58 procent atheïst of agnost (weten niet of er een God is) te zijn. Tien jaar geleden, bij het laatste onderzoek, was dat 40 procent. Het aantal mensen dat in ‘iets’ gelooft is gedaald van 36 naar 28 procent. Verder noemt 5 procent zich moslim en hangt 2 procent een andere godsdienst aan.
Nog maar een kwart van de bevolking gelooft, dat de rol van het geloof voor de burgerlijke moraal belangrijk is. Steeds meer Nederlanders vinden dat de politiek vrij van geloof moet zijn en ook tegen onderwijs op godsdienstige grondslag wordt volgens het onderzoek steeds negatiever aangekeken.

Nico van Scheijndel

14 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.