Proud to be Senior

Nieuwe Huurwet door Tweede Kamer

februari 10th, 2016

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de nieuwe Huurwet van minister Blok van Wonen. Rijkere AOW’ers hoeven de extra huurverhoging in 2017 niet te betalen.

Met de nieuwe Huurwet wil minister Blok van Wonen zorgen dat het scheefwonen wordt voorkomen. In de nieuwe huurwet wordt de maximale huur anders berekend, komen er langere tijdelijke huurcontracten en blijft de inkomenstoets. AOW’ers met een inkomen van € 39.000 of meer blijven in 2017 van de extra huurverhoging uitgezonderd.
De huur voor mooie woningen die erg goedkoop zijn, mag met 2,5 procent boven de inflatie (0,6 procent) stijgen. De huur gaat op 1 juli dit jaar voor mensen met een inkomen tot € 34.678 bruto per jaar met maximaal 2,1 procent omhoog. Voor mensen met een inkomen van € 44.360 met maximaal 4,6 procent en de groep daar tussen in, met maximaal 2,6 procent.
Eerder deze maand oordeelde de Raad van State nog dat de Belastingdienst geen gegevens mag uitwisselen met verhuurders. Dat heeft de minister in de nieuwe wet beter geregeld. De extra huurverhoging voor hogere inkomens blijft daardoor mogelijk.
AOW’ers met een inkomen van € 39.000 of meer en gezinnen met vier personen krijgen in 2017 maximaal 4 procent huurverhoging.
Naast de huurverhoging maakt de nieuwe Huurwet langer tijdelijk verhuren mogelijk. Hiermee wil de minister huiseigenaren stimuleren hun woningen te verhuren. Nu doen ze dat vaak niet omdat de huiseigenaar vreest de huurder niet meer kwijt te raken. Het wordt mogelijk om tijdelijke contracten tot twee jaar aan te gaan, maar de verhuurder moet wel tijdig de huur opzeggen wil hij van de huurders af kunnen. De Kamer heeft ook ingestemd met 5-jarige huurcontracten voor onzelfstandige woningen voor jongeren tot en met 27 jaar. Dat was een idee van de ChristenUnie.
De maximale (kale) huur om nog huurtoeslag te krijgen blijft op 1 juli € 710 per maand.

Nico van Scheijndel
10 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.