Proud to be Senior

Kwartetten tegen misbruik

februari 12th, 2016

De politie in de regio Rotterdam zet een nieuw middel in om ouderen weerbaarder te maken tegen financieel misbruik. Door middel van het Thuis-Pluis-kwartet zijn ouderen beter geïnformeerd.

Naar schatting zijn in Nederland jaarlijks 200.000 ouderen het slachtoffer van een of meerdere vormen van misbruik. Financieel misbruik is een van die vormen. Om financieel misbruik bij ouderen te voorkomen maakt de politie in de regio Rotterdam ze weerbaarder door een nieuw kwartetspel: het Thuis-Pluis-Kwartet. Het kwartetspel brengt verschillende vormen van financieel misbruik in beeld. Het kan gaan om het aftroggelen van sieraden, ongevraagd pinnen, of meer boodschappen doen op kosten van oma.
Nu steeds meer ouderen steeds langer thuis wonen neemt ook het gevaar van misbruik toe. Het kwartetspel moet ouderen helpen zich te weren tegen misbruik en als het dan toch gebeurt is, het misbruik te melden zodat de dader gepakt kan worden of onder handen genomen. Met name de groei van het aantal ouderen is voor de veiligheidsalliantie regio Rotterdam reden om met een speciale voorlichtingscampagne te komen. De ouderen die het kwartetspel spelen krijgen bovendien een informatiefolder mee en een stickervel met tips die ze aan de binnenkant van de deur kunnen plakken.
Het dringende advies van de politie Rotterdam is om misbruik bespreekbaar te maken bij iemand die je vertrouwt én meldt het misbruik. Het belangrijkste is dat het financiële misbruik stopt. Volgens politie vrouw Deborah Buijze is een goed gesprek soms ook een oplossing. “Vaak is de uitbuiter één van de weinige personen die nog langskomt en wil de oudere die relatie niet stuk maken”.

Nico van Scheijndel

12 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.